واکنش ها به استعفای زلمی خلیلزاد
تلویزیون باغی: زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان از سمتاش استعفا کردهاست. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا در توییتی با تایید خبر استعفای آقای خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان از «چندین دهه خدمت او به مردم امریکا» قدردانی کردهاست. او اما مشخص نکرده که دلیل استعفای خلیلزاد چیست.
خلیلزاد یک سیاستمدار افغانتبار امریکایی است که سالهاست درگیر مسایل افغانستان بوده و در سالهای اخیر به عنوان نماینده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان هدایت گفتگوها با طالبان را برعهده داشت. او از بازیگران اصلی در سیاست امریکا در قبال افغانستان در دوره قدرت جمهوریخواهان محسوب میشود. با هدایت گفتگوهای صلح در چندین دوره از سوی او، توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان در فبروری ۲۰۲۰ در دوحه امضا شد.
خلیلزاد گفته که گفتگوی بینافغانی با تلاش فراوان فراهم شد؛ اما افغانها نتوانستند از این فرصت استفاده کنند. او همچنین تاکید کرده که پیروزی طالبان فصل آخر نیست؛ اما مقامات امریکایی و نظام پیشین، مذاکرات و توافقنامهای را که خلیلزاد با طالبان امضا کرد عامل فروپاشی دولت و ارتش افغانستان میدانند.
استعفای او با واکنشهای مختلفی روبهرو شدهاست و بسیاری از چهرههای سیاسی و کاربران شبکههای اجتماعی از کارکرد او انتقاد کرده و او را یک مهره امریکا با ذهنیت قومی خواندهاند که افغانستان را با این نگرش با فاجعهای غیرقابل جبران روبهرو کردهاست.
به دنبال استعفای زلمی خلیلزاد، رحمت الله نبیل؛ رییس پیشین امنیت ملی، از او به عنوان «شیاد» یاد کرد و گفت که او پس از کشاندن افغانستان به یک فاجعه برگشتناپذیر از صحنه اخراج شد.
آقای نبیل در صفحه توییترش نوشتهاست: «سرانجام این شیاد پس از کشاندن افغانستان به یک فاجعه برگشتناپذیر از صحنه اخراج شد.»
عبداللطیف پدرام؛ رییس حزب کنگره ملی افغانستان نیز در صفحه فیسبوکاش نوشتهاست که زلمی خلیلزاد ماموریتاش را همانگونه انجام داد که امریکا میخواست.
پدرام نوشتهاست: «خلیلزاد در نهایت یک مهره کثیف امریکایی بود که منافع ملی کشورش را مد نظر گرفت که البته باید مد نظر میگرفت.این رجالههای سیاسی خاین افغانستانی بودند که در خدمت خلیلزاد قرار گرفتند.این تیکهداران خاین عکسگرفتن با خلیلزاد را افتخار میدانستند، وقتی میخواستند خود را به رخ یکدیگر بکشند و قدرتنمایی کنند عکسهای خود را با خلیلزاد پخش میکردند.»
او در ادامه نوشتهاست: «خلیلزاد؛ این خاین به منافع مردم ما و وفادار به منافع کشورش امریکا، ماموریتاش را به خوبی انجام داد. مگر بایدن نگفت که ما برای دولت- ملتسازی به افغانستان نرفتهبودیم؟»
امین آرمان؛ کاربر شبکههای اجتماعی از خلیلزاد به عنوان تروریست سیاسی یاد کرده و در صفحهاش نوشتهاست: «او به عنوان نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان، یک گروه تروریستی و جنایتکار را به یک گروه برجسته سیاسی تبدیل کرد و با تبانی با اشرفغنی، سرانجام یک کشور را با مردماش در اختیار گروه طالبان قرار داد. از ماموریت سیاسیاش کار گرفت و کار قومی کرد.»
داوود ناجی؛ مشاور شورای امنیت ملی حکومت پیشین نیز در صفحهاش نوشتهاست که زلمی خلیلزاد سیاستمداری با وجهه امریکایی و ذهنیت قومی است که از عدم شناخت ترامپ و پمپئو در مورد افغانستان به نفع ذهنیت قومی خود استفاده کرد و با کتمان حقایق، روند مذاکرات و خلق روایت دروغ «طالبان تغییر کردهاست»، افغانستان را به کام یک گروه وحشی سقوط داد.
احمد سعیدی؛ استاد دانشگاه و کارشناس مسایل سیاسی نیز در صفحهاش نوشتهاست: «زلمی خلیلزاد بالاخره برکنار شد. میراث باقیمانده خلیلزاد چیست؟ بدبختی، ویرانی، سرگردانی، پایان ماموریت ناکام و سقوط نظام افغانستان و بدنامی امریکا در سطح بینالمللی…»
رزاق مامون؛ نویسنده و روزنامهنگار افغان هم در صفحهاش نوشتهاست که زلمی خلیلزاد در مجمع سیاسی و اجتماعی در افغانستان ملقب به شیطان رجیم و تباهکننده چندمرتبهای زادگاهاش(افغانستان) شناخته شدهاست.
آقای مامون نوشتهاست که سر مارتیمر دیورند؛ دبیر امور خارجه و رییس هیات مذاکرهکننده حکومت بریتانیایی هند در تعامل با عبدالرحمان در اواخر سپتامبر ۱۸۹۳ نیمی از قلمرو محروسه درانی را قیچی زد.
او در ادامه گفتهاست: «این یکی از گرهگاههای پژوهش در تاریخ غمانگیزغلزایی است؛ مردانی با دماغ درهمفشرده قبیلهای ۵۰ سال تمام در بیروکراسی پیشرفته دنیای غرب از این پهلو به آن پهلو، کارآموزی کردند؛ همچو شیطان رجیم – در خوان ۱۴ نوع علم دنیای مدرنیته ریزهخواری کردند- سرانجام تاب ایستادگی در برابر توهمات دماغ تشنه عشیرهای از کف داده و از روی علم و آگاهی، اولی در ۷۰ سالگی و دومی در ۷۲ سالگی، افغانستان تازه روی پا شده را یکباره از بنیاد برانداختند و از سنگینی توهمات انباشته در پندارهای کلاسیک خویش برهیدند که فقط خودشان توانند گفت چی بوده، چی تعریفی داشته آن ظن و پنداشتی که به قربانیشدن ۳۰ میلیون انسان آرزومند میارزید؟»
رزاق مأمون همچنین نوشتهاست که خلیلزاد و غنی، بدینسان، سر عبدالرحمان و مارتیمر دیورند را خوردند. حالا افغانستان چه میشود؟
زبور رویان؛ دیگر کاربر شبکههای اجتماعی هم در صفحهاش نوشتهاست که سرانجام آقای خلیلزاد با کولهباری از خیانت و جفا در حق وطن خود، بر اثر فشار روحی و سیاسی از طرف مقامات امریکایی، استعفا کرد.
او نوشتهاست، گرچه زلمی خلیلزاد یک امریکایی افغانتبار است و نباید از ایشان در قبال زادگاهاش توقع کدام خدمات شایانی را داشت؛ ولی کارنامه سیاه ایشان در قبال افغانستان بعد از سرنگونسازی دولت نجیب کاملاً محسوس است.
کاربران دیگر شبکههای اجتماعی و چهرههای سیاسی و مدنی نیز از کارنامه زلمی خلیلزاد انتقاد کرده و کارکرد او را بیشتر قومی و به نفع امریکا خواندهاند. این کاربران از او به عنوان خاین به افغانستان و وفادار به امریکا یاد کرده و گفتهاند که او با ماموریتاش افغانستان را به یک فاجعه غیرقابل جبران کشاند و سرنوشت کشور را به طالبان سپرد.