بیانیه مشترک پنجمین نشست وزرای خارجه چین، افغانستان و پاکستان منتشر شد
بیانیه مشترک پنجمین نشست وزرای خارجه چین، افغانستان و پاکستان منتشر شد
بلاول بوتو زرداری وزیر امور خارجه پاکستان، چین گانګ وزیر خارجه چین و مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان در تاریخ 6 می 2023 در اسلام آباد چین پنجمین نشست وزرای خارجه افغانستان و پاکستان را برگزار کردند.
وزرای امور خارجه با تاکید بر اینکه افغانستان صلح آمیز، باثبات و مرفه به نفع منطقه است، بر اهمیت همکاری های سه جانبه برای تحقق این هدف تاکید کردند.
سه طرف تصمیم گرفتند همکاری های خود را در زمینه های امنیتی، توسعه ای و سیاسی بر اساس احترام متقابل، رایزنی های برابر و منافع متقابل تعمیق و گسترش دهند.
سه طرف بر لزوم مقابله با چالشهای امنیتی که امنیت منطقه و جهان را تهدید جدی میکند و به طور مستقیم بر ثبات و رفاه اقتصادی کل منطقه تأثیر میگذارد، تاکید کردند.
امنیت سه طرفه،بر هماهنگی و همکاری در جرایم سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر و سایر زمینه ها توافق کردند و از جامعه جهانی خواستند همکاری های دوجانبه و چندجانبه را تقویت کرده و تجهیزات و کمک های فنی لازم را به کشورهای مربوطه ارائه دهند.
سه حزب از جمله تحریک طالبان پاکستان (TTP)، جنبش اسلامی ترکستان شرقی (ETIM) و سایرین به هیچ فرد، گروه یا حزبی اجازه نخواهند داد که از قلمرو خود برای آسیب رساندن یا تهدید به امنیت منطقه استفاده کند.
سه طرف بر لزوم خودداری از مداخله در امور داخلی افغانستان و ضرورت صلح، ثبات و بازسازی افغانستان تاکید کردند.
وزیران ضمن تاکید بر ضرورت ایجاد فعالیت های اقتصادی در افغانستان، بر اهمیت یافتن راه های واقعی برای احیای اقتصاد افغانستان تاکید کردند.
برای این منظور، وزراء بر کمک بیشتر در بازسازی افغانستان توافق کردندامکان سرمایه گذاری سه جانبه به منظور صنعتی سازی و ایجاد اشتغال را در نظر بگیرید و بررسی کنید.
سه طرف با ابراز همبستگی با مردم افغانستان، بر اهمیت ادامه و حمایت فوری بشردوستانه از مردم افغانستان، از جمله پر کردن خلاءهای مالی برای عملیات های بشردوستانه تأکید کردند.
وزیران تاکید کردند که حمایت های بشردوستانه از مردم افغانستان باید دور از هرگونه ملاحظات سیاسی باشد. سه طرف بر عزم خود برای بهره برداری کامل از پتانسیل افغانستان به عنوان مرکز ارتباط منطقه ای تاکید کردند.
بر تعهد خود به گسترش همکاری های سه جانبه تحت ابتکار یک کمربند و جاده (BRI) و به طور مشترک گسترش دهلیز اقتصادی چین و پاکستان به افغانستان تاکید می کنند.
آنها تاکید کردند که اهمیت پروژه های موجود از جمله کاسا-1000، تاپی، راه آهن ترانس-افغان و غیره باعث تقویت ارتباط منطقه ای و تضمین توسعه اقتصادی و رفاه مردم این منطقه می شود.
سه طرف بر ارتقای “اتصال سخت” در زیرساخت ها و “ارتباط نرم” در هنجارها و استانداردها، بررسی سایر اقدامات برای تسهیل تردد افراد و فعالیت های تجاری بین سه کشور تاکید کردند.
سه طرف توافق کردند که تجارت ترانزیتی را از طریق بندر گوادر توسعه دهند. سه طرف با ابراز خوشحالی از همکاری سه جانبه، توافق کردند که برنامه های مبادله و آموزشی و اجرای برنامه های سه جانبه را بر اساس فهرست پروژه های عملی همکاری سه جانبه بین چین، افغانستان و پاکستان و برای تقویت تبادلات بین مردم انجام دهند.
وزرای امور خارجه در این گفتگو تاکید کردند که سه طرف در زمینه های مورد علاقه دوجانبه مانند توسعه اقتصادی، ظرفیت سازی و بهبود زندگی به همکاری خود ادامه خواهند داد.
وزرا توافق کردند که کشاورزی، تجارت، انرژی، ظرفیت سازی، مدیریت مرزها و غیره تقویت همکاری بین بخش ها وزیران از جامعه جهانی خواستند تا با طرف افغانی همکاری سازنده داشته باشد.
در این راستا، آنها از تلاش های انجام شده در سازوکارها و اشکال مختلف به ویژه با کشورهای همسایه افغانستان برای توسعه گفت وگو و تعامل سازنده با دولت موقت افغانستان قدردانی کردند.
سه طرف همچنین از جامعه جهانی خواستند تا افغانستان را به طور موثر در مبارزه با مواد مخدر و ایجاد مزارع جایگزین برای افزایش ظرفیت خود برای توسعه مستقل و پایدار کمک کند.
سه طرف از کشورهای ذیربط خواستند تا تحریم های یکجانبه خود را علیه افغانستان برداشته و دارایی های موجود در خارج از کشور را به نفع افغان ها پس بگیرند و زمینه را برای توسعه و شکوفایی اقتصادی در افغانستان ایجاد کنند.
با در نظر گرفتن تضمین های مستمر دولت موقت افغانستان در مورد احترام و حمایت از حقوق و منافع زنان، سه طرف از جامعه جهانی می خواهند.حمایت از بازسازی و توسعه افغانستان و کمک به افغانستان در بهبود حکومتداری و ظرفیت سازی، حقوق اساسی و منافع همه اقشار جامعه افغانستان به شمول زنان و کودکان باید به طور مؤثر محافظت شود.
وزیران ضمن تشکر از میزبانی سخاوتمندانه کشورهای همسایه به ویژه پاکستان در میزبانی از میلیون ها پناهجوی افغان، از جامعه جهانی خواستند تا کمک های لازم را به این کشورها و افغانستان برای بازگشت آبرومندانه و ادغام پناهجویان ارائه کنند.
سه طرف تصمیم گرفتند سازوکار همکاری سه جانبه از جمله گفت وگوی همکاری عملی در سطح رئیس جمهور کل را ادامه دهند و روابط و مشارکت های حسن همجواری را تقویت کنند. چین و افغانستان از برگزاری موفق پنجمین نشست وزرای خارجه چین، افغانستان و پاکستان و میزبانی گرم پاکستان تشکر کردند.