کمیته نجات: انتظار میرود ۹۰ درصد مراکز صحی افغانستان تعطیل شوند
تلویزیون باغی: کمیته بینالمللی نجات نسبت به احتمال تعطیلی ۹۰ درصد از کلینیکهای صحی در افغانستان هشدار داده است.
در گزارش تازه این کمیته که روز جمعه، ۱۷ جدی نشر شد آمده است که در پی بروز بحران در سیستم صحی افغانستان، ۹۰ درصد مراکز صحی در خطر تعطیلی قرار گرفتهاند.
این نهاد گفته است که دولت قبلی برای پرداخت معاشات کارمندان ملکی بهشدت به کمکهای خارجی وابسته بود، اکنون با قدرتگیری طالبان و مسدودشدن این کمکها چالشهای فراوانی بهوجود آمده است.
به گفته این کمیته، با مسدودشدن داراییهای بانک مرکزی افغانستان توسط کشورهای کمککننده، یک بحران مالی بزرگ برای افغانستان ایجاد شده است.
این کمیته خاطرنشان کرده است که شهروندان در افغانستان بهطور فزایندهای نمیتوانند نیازهای اساسیشان را برآورده کنند و اقتصاد و خدمات عمومی در افغانستان در معرض سقوط قرار دارد.
کمیته بینالمللی نجات افزوده است که دولت قبلی حدود ۷۵ درصد از هزینههای عمومی خود را به منابع خارجی متکی بود. بهویژه، حدود ۳۰ میلیون افغان از طریق یک برنامه تحت مدیریت بانک جهانی به خدمات صحی وابسته بودند.
با این وصف، اکنون انتظار میرود بیش از ۹۰ درصد از کلینیکهای کشور تعطیل شوند که در نتیجه آن، میلیونها نفر از مراقبتهای اولیه صحی محروم میشوند.
افزون بر این، موج چهارم کرونا و بیماری سوءتغذیه نیز مردم افغانستان را تهدید میکند.
کمیته بینالمللی نجات همچنان هشدار داده است که ناامنی غذایی احتمالاً در سال ۲۰۲۲ عمیقتر خواهد شد، زیرا افغانستان با کمبود مواد غذایی، افزایش سریع قیمت مواد غذایی و خشکسالی مداوم مواجه است.
از سوی دیگر، گرسنهگی ممکن است باعث آوارهگی بیشتر مردم افغانستان شود، زیرا به گفته کمیته بینالمللی نجات در بررسیهایی که در چندین ولایت در سال ۲۰۲۱ انجام شد، کمبود غذا و معیشت از دلایل عمده آوارهگیهای داخلی شناسایی شده است.
با این حال، این کمیته خاطرنشان کرده است که یک بحران سایه برای زنان و دختران افغان در راه است و این طیفی از اجتماع در افغانستان بیشتر از هر زمان دیگر در معرض خطر بیشتر خشونت مبتنی بر جنسیت، ازدواج کودکان، استثمار و سوءاستفاده قرار دارند.
این کمیته همچنان تصریح کرده است که سازمانهای بشردوستانه فعال در افغانستان از بحران اقتصادی در امان نیستند و ادامه فعالیت این سازمانها برای پرداخت پول به کارکنان و تأمینکنندهگان اقلام مورد نیاز مردم ضروری است.
این هشدارها در حالی از سوی کمیته بینالمللی نجات مطرح شده است که طبق گزارش سازمان ملل، افغانستان تا اواسط سال ۲۰۲۲ تقریباً شاهد فقر گسترده خواهد بود و در حال حاضر نیز ۹۷ درصد از مردم افغانستان فقیر هستند.