برنامه فولبرایت به دلایل نامعلوم به تعویق افتاده است
تلویزیون باغی: شماری از دانشجویان افغان که برای برنامه فولبرایت آمریکا انتخاب شدهاند٬ می گویند که تاخیر در این برنامه به دلیلهای ناروشن آنان را نگران کرده است.
حسین احمد، یکی از شرکت کنندگان در این برنامه آموزشی و بینالمللی آمریکا، به رادیو آزادی گفت که تا کنون درباره متوقف شدن یا آغاز تحصیلات آنان از سوی مقامهای آمریکایی معلوماتی ارایه نشده است.
حسین احمد میگوید: “گفته شد که آخرین مصاحبه در ماه سپتمبر خواهد بود، اما آخرین تحولات سیاسی هر چه باشد، ممکن است انتریوی ما را به تعویق انداخته یا حتی متوقف کرده باشد، اما ما هیچ اطلاعاتی در مورد آن نداریم. که پایان یافته یا برای یک سال دیگر به تعویق بیفتد، ما از دولت آمریکا و برنامه فولبرایت میخواهیم برنامه آموزشی مان را ادامه دهند و سیاست را در آن دخیل نکنند.”
عصمت فهیم، جوان ۲۳ ساله یکی از شرکت کنندگان در آزمون سال ۲۰۲۲ این برنامه است که موفق شده است.
عصمت میگوید که سالها برای موفق شدن در این برنامه تلاش کرده است، اما تاخیر نامعلوم این برنامه آنها و دیگر جوانان افغان را که در این برنامه میخواهند اشتراک کنند٬ او را نگران کرده است.
عصمت از دولت آمریکا و مقامهای برنامه فولبرایت میخواهد که مصاحبههای نهایی آنها را بی درنگ انجام دهند و آزمایشها و جذب جوانان افغان بیشتری را برای این برنامه در افغانستان آغاز کنند.
او گفت: “ما از دولت ایالات متحده میخواهیم که به تلاشهای خود در افغانستان ادامه دهد و برنامه امسال را مانند سالهای گذشته ادامه دهد و مصاحبههای نهایی خود را انجام دهد، خوشبختانه هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد.”
عصمت میگوید٬ پوهنتونهای بزرگ امریکا در حال حاضر در حال گرفتن آزمونهای پذیرش هستند اما ترس آنها این است که از این روند عقب بمانند.
هرچند رسانههای گونه گون ملی و بینالمللی از مشکلهای این جوانان افغان خبر داده اند، اما مقامهای آمریکایی با تلاشهای رادیو آزادی در این باره اظهار نظری نکردهاند.
بر اساس معلومات، امسال تنها ۱۳۰ نفر از ۸۰۰ شرکت کننده در افغانستان در فهرست نهایی قرار گرفته اند که ۳۰ نفر آنان دختران هستند.
فولبرایت بورسیهای است که سالانه از سوی دولت آمریکا به شماری از دانشجویانی که آزمون این برنامه را موفقانه سپری کنند٬ در سراسر جهان داده میشود.
این برنامه آموزش عالی در افغانستان در سال ۱۹۵۰ آغاز شد. این روند در دهه ۱۹۹۰ هنگام جنگهای داخلی و پس از آن زیر سلطه طالبان متوقف شد، اما از سال ۲۰۰۳ بدینسو در افغانستان از سر گرفته شد که اکنون به دلیلهای ناروشنی بازهم به تاخیر افتاده است.